funkcja wykładnicza
Alexandra: wykres funkcji wykładniczej f(x)= (0,5)x przekształcono przez symetrię osiową względem osi oy
i otrzymano wykres funkcji g:
a) Napisz wzór funkcji g;
b) Naszkicuj jej wykres ;
c) Odczytaj z wykresu funkcji g argument, dla ktorego wartosc funkcji wynosi 8;
d) Dla jakich argumentow wartosci funkcji g są większe od 4 ?;
18 wrz 00:53
Alexandra: proszę o pomoc
18 wrz 10:15
sushi_ gg6397228:
jezeli przekształcono przez symetrie OY−−> czyli wykres z prawej II cwiartki pojawia sie w I
g(x)= f(−x)
jezeli masz symetrie przez os OX (czyli z II wiartki idzie do III)
h(x)= − f(x)
18 wrz 10:57
wika:
10 wrz 20:45
Shen Li :

g(x)=2
x
d)2
x>4
2
x>2
2
x>2 co tez widac na wykresie
10 wrz 21:23