Wyznacz wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Madziaa: Wyznacz wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź ma długość a, a Pb
jest dwukrotnie większe od Pb.Z góry dziękuję za pomoc
7 mar 22:51
mlody: Napisz to porzadnie bo masz ze Pb=2Pb to chyba nie tak co ?
7 mar 22:53
Eta:
Jaka krawędź ( boczna ? czy podstawy ? to ważne !
Napisz to !
7 mar 22:53
Madziaa: Wyznacz wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź ma długość a, a Pb
jest dwukrotnie większe od Pp.Z góry dziękuję za pomoc
7 mar 22:53
Madziaa: chodzi o krawędź podstawy
7 mar 22:54
Eta: Ok!
Zaraz Ci policzę!
7 mar 23:01
Madziaa: dzięki
7 mar 23:02
Eta:
Bardzo podobnie jak poprzednie!
Powinnaś troszkę pomyśleć i dałabyś sobie radę

P
b = 2P
p P
p = a
2√3 /4
to P
b = a
2√3 / 2
P
b = a*h
b /2
a
2 *
√3 /2 = a * h
b
to h
b = a
√3 ( policz po przekształceniu tak wyjdzie)
mając h
b i ( 1/3) h
p bo (1/3)h
p = ( 1/3)*a
√3 /2
czyli (1/3) h
p = a
√3 / 6
teraz z trójkata prostokatnego :
H -- wysok. ostr. ( przyprostokątna)
h
b --- przeciwprostok.
( 1/3)h
p --- przyprostokatna
z tw. Pitagorasa mamy:
H
2 = h
b2 - [( 1/3)h
p]
2
H
2 = ( a
√32 - [(a
√3 /6]
2
H
2 = 3a
2 - a
2 / 12
H
2 = 35a
2 / 12 to H= a
√ 35/
√12
czyli H= a
√35 * 2
√3 / 12
H = a
2 √35 *
√3 / 6
V = ( 1/3)*P
p * H
podstaw i wylicz to juz proste!
7 mar 23:12
Madziaa: ja tam graniastosłupy wole a ostrosłupy to tak nie bardzo

dzięki znowu
8 mar 13:34
Madziaa: a2 *√3 /2 = a * hb
w tej linijce powinno byc chyba
a2 *√3 /2 = a * hb/2
8 mar 13:43
Madziaa: wiesz looknelam teraz do odpowiedzi i powinno wyjsc H=a/2
8 mar 14:19
Madziaa: już wiem co może być źle,Pb trzeba wziąć tych trzech trójkątów równoramiennych a nie
tylko jednego
8 mar 14:41
Eta:
Witam Madzia!
Fakt ! pomyliłam się w rachunkach! ( soryy)
Poprawiam rozwiązanie 1
po pierwsze mamy wyliczyc tylko długość [[ H}} a nie V
więc tak:
P
b = 2P
p P
p = a
2 √3 /4
to p
b = a
2 √3 / 2 P
b = 3* a*h
b /2 ( poprzednio nie napisałam
3
więc:
3a * h
b /2 = a
2 *
√3 / 4
to: h
b = a
√3/ 3
teraz z tw. Pitagorasa tak jak pisałam w poprzednim mamy:
H
2 = h
b2 - [ ( 1/3)h
p]
2 gdzie (1/3) h
p = a
√3 /6
więc H
2 = a
2 / 3 - a
2 / 12
H
2 = 3a
2 / 12 H
2 = a
2 / 4 to H= a /2
Odp

[ H = a/ 2 ]] teraz już ok!
Pozdrawiam i przepraszam za bład rachunkowy
( sama idea prawidłowa)
8 mar 14:43
Eta:
Sorry za tego emotikon ( to nie zamierzone
8 mar 14:44
Eta:
Właśnie tak! ( nie wpisałam 3)
Cieszę się ,że przeanalizowałaś to zadanie, wiem ,że rozumiesz rozwiązanie!
I o to chodzi
8 mar 14:46
Madziaa: hehe ja też dziękuję bo w ogóle nie wiedziałam jak mam to ruszyć

ale już ok jest
8 mar 15:18
Eta:
8 mar 15:21
Madziaa: Eta a jak mam zadanie: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 9 i 12cm; krawędzie
boczne mają po 12,5 cm. Oblicz V. To mogę policzyć długość przekątnych i w ich połowie
narysować wysokość ostrosłupa? W sensie: d=
√a2+b2?za a podstawiam 9 za b 12,
pierwiastek wychodzi z tego
√225 czyli 15; w połowie czyli na 7.5 stawiam wysokość
licze pitagorasem 7.5
2+H
2=12.5
2; H wychodzi 10 a V po podstawieniu 360 czyli tak jak
w odpowiedziach,tylko nie wiem czy mogę wrąbać wysokość w połowę przekątnej bo nic nie
jest napisane że to jest ostrosłup prawidłowy

co myslisz?
8 mar 16:57
Madziaa: proszę pomóż mi bo jutro babka ma mnie pytać i jak nie zdam to będę mieć 2 na koniec roku

8 mar 21:43
Eta: Tak możesz ! ( bo tak jest!)
i napewno się poprawisz na dobrą ocenę

Powodzenia!
8 mar 21:47
Madziaa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny którego ramię ma długość 30 cm, a podstawa
30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z podstawą kąt 45 stopni. Oblicz Pc i V
A to mogłabys mi policzyc
8 mar 21:56
Eta:
Madzia!
Dodatkowo wyjaśnisz ,że spodek wysokości ostrosłupa
pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na tym prostokącie
czyli promień tego okręgu ma długość równą długości połowy
przekatnej tego prostokąta. ( bo krawędzie boczne mają tę samą długość!)
8 mar 21:57
8 mar 21:57
Madziaa: rownoboczny
8 mar 22:03
Madziaa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny którego ramię ma długość 30 cm. Każda ze
ścian bocznych tworzy z podstawą kąt 45 stopni. Oblicz Pc i V
tak to powinno być sorki
8 mar 22:07
Eta:
Jeżeli równoboczny jak piszesz!
to bardzo podobnie jak poprzednie zadanka!
Narysuj ostrosłup , zaznacz kąt 45o między wysokością ściany bocznej
a ( 1/3)hp gdzie hp = hΔrównob, = a√3 / 2
czyli ( 1/3)hp = a√3 / 6 cm
teraz skoro kąt = 45o to ten trójkąt jest
prostokątny i równoramienny ( połowa kwadratu o boku ( 1/3)hp
( zapamiętaj !
więc H = (1/3)hp = a√3/ 6
to hb = d -- tego kwadratu d(kwadratu o boku np b = b√2
a bok tego kwadratu to a√3 /6
czyli hb = a√3 *√2 /6
teraz podstaw te dane do wzorów na V i Pc
V= ( 1/3) Pp * H Pp= a2 √3 /4
Pc = Pp + 3* a*hb / 2
za a = 30 cm Dasz już radę ! to tylko rachunki !
Powodzenia!
8 mar 22:13
Eta:
Ok! teraz widze , poprawiłaś treść!
Policzyłam Ci jako trójkąt
równoboczny
Masz pewnie odp w podreczniku więc sprawdzisz swoje obliczenia
i powinno byc dobrze!
8 mar 22:15
Madziaa: V mi wyszło 1125 , a Pc 225 √3 + 15 √6/3 a odpowiedzi do tego zadania nie mam
8 mar 23:25
Eta: V = 1125 [ j3]
Pc= 225√3 + 225 √6 = 225( √3 +√6) [ j2]
bo
a = 30 hb = 5√6
Pb =3* a * hb/2 = 3* 30 * 5√6 /2= 225√6
sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia!
8 mar 23:36
Madziaa: dzięki
9 mar 00:11
Eta: 
Ok
9 mar 00:13