ciagi liczbowe
poliii: w nieskonczonym ciagu geometrycznym (an) dane sa : wyraz pierwszy: a1=1\4 oraz
iloraz q =2 . wyznacz numer najmniejszego z tych wyrazow ciagu (an) , ktore sa
wieksze od 2005
7 mar 22:12
mlody: hmm wydaje mi sie ze to bedzie cos takiego ze za sume S musisz wziasc liczbe 2005 i tak:
2005< [a1(1-qn)]/1-q i z tego musisz wyliczyc n ale nie jestem tego pewien. mi wyszlo
ze n bedzie 13 ale nie jestem tego pewien.
7 mar 22:23
Basia: ależ nie
szukamy an > 2005
an = a1*qn-1 = (1/4)*2n-1 = 2-2*2n-1 = 2n-3
2n-3 > 2005
210 = 1024
211 = 2048
czyli n-3 ≥ 11 czyli n≥14
7 mar 22:39
mlody: yhym no bo wlasnie nie wiedzialem czy dobrze mysle i chcialem zeby ktos to sprawdzil i
widzialem ze jestes na forum wiec sie spytalem. Wielkie dzieki ze zobaczylas na to
7 mar 22:41