Proszę o sprawdzenie zadania ze stereometrii:
Wyznaczyć objętość ostrosłupa, wiedząc, że pole powierzchni bocznej wynosi "s" a kąt pomiędzy
wysokościami 2 ścian bocznymi wynosi 2α. Proszę mi powiedzieć, czy dobrze to wyliczyłem czy
źle? Obliczenia robiłem po kolei tak jak tutaj.
Ja starałem się zrobić tak:
Oznaczenia:
H− wysokość ostrosłupa
a − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
α − kąt
| 1 | ||
PB = s i PB = 4* | *a*h | |
| 2 |
| 1 | ||
4* | *a*h = s => 2*a*h = s | |
| 2 |
| s | ||
h = | ||
| 2a |
| a2 | a2 | ||
= sinα => | = sinα | ||
| h | s2a |
| a | 2a | a2 | |||
* | = sinα => | = sinα => a = √sinα*s | |||
| 2 | s | s |
| s | s*√sinα*s | √sinα*s | ||||
h = | = | = | ||||
| 2*√sinα*s | 2*sinα*s | 2sinα |
| a | ||
H2 + ( | )2 = h2 | |
| 2 |
| √sinα*s | √sinα*s | |||
H2 + ( | )2 = ( | )2 | ||
| 2 | 2sinα |
| sinα*s | sinα*s | sinα*s | s | |||||
H2 + | = | => H2 + | = | |||||
| 4 | 4sin2α | 4 | 4sinα |
| s | sinα*s*sinα | |||
H2 = | − | |||
| 4sinα | 4*sinα |
| s−sinα2*s | √s−sinα2*s | √s−sinα2*s | ||||
H2 = | => H = | => H = | ||||
| 4sinα | √4sinα | 2√sinα |
| √s−sinα2*s*√sinα | √s*sinα−sinα3*s | |||
H = | = | |||
| 2√sinα*√sinα | 2sinα |
| 1 | ||
V = | *a2*H | |
| 3 |
| 1 | √s*sinα−sinα3*s | |||
V = | *(√sinα*s)2* | |||
| 3 | 2sinα |
| sinα*s | √s*sinα−sinα3*s | s | √s*sinα−sinα3*s | |||||
V = | * | => V = | * | |||||
| 3 | 2sinα | 3 | 2 |
| s*√s*sinα−sinα3*s | ||
V = | ||
| 6 |