Jak rozwiązać takie całki?
kRZYS: Jak rozwiązać takie całki?
∫x−5x−3= ?
∫(x3 + 4)10 x3 =?
17 wrz 22:14
Vax: | | x−5 | | x−3−2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫dx − 2 ∫ |
| dx = x − 2ln|x−3| + C |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
17 wrz 22:16
Trivial:
| | | |
∫(x3+4)10x3dx = ∫∑10k=0 | x3k+3410−kdx = |
| | |
| | | x3k+4 | |
= ∑10k=0 |
| 410−k + c. |
| | 3k+4 | |
17 wrz 23:18
Jack:
widzę ze poszedłeś na "łatwiznę" i scałkowałeś wyraz po wyrazie
17 wrz 23:21
Trivial: A jak inaczej...?
17 wrz 23:29
Jack:
myślałem nad podstawieniem...
18 wrz 00:01
artur: Vax co ty będziesz robił na studiach
18 wrz 00:32
rączka: on nie musi isc na studia bo juz wszystko umie
18 wrz 15:27
Trivial: Ja mu radzę, żeby pominął liceum i przeszedł od razu do matmy wyższej.
18 wrz 16:18
rączka: on pewnie teraz analize wyzsza ogarnia
18 wrz 16:33