.
Asia: Bardzo proszę o pomoc z dwoma zadankami
1) wyznacz liczbę m, dla której wektory u = [ m
2−1, −m] oraz v = [−1,m] są
− równoległe
2) Wyznacz równanie ogólne prostej k przechodzącej przez dwa punkty P i Q ( skorzystaj
bezpośrednio z równania ogólnej prostej), jeśli:
a) P(0,−4), Q(3,1)
z góry dziękuję za pomoc
17 wrz 21:44
17 wrz 21:53
Mateusz: Dwa wektory są równoległe gdy kazdy z tych wektorów jest iloczynem drugiego przez pewną liczbę
rzeczywistą różną od zera. mozna by sie tu pokusic aby zastosowac wyznacznik wektorów wtedy
ich wyznacznik jest równy zero.
2) Równanie ogólne prostej chyba znasz?
Ax+By+C=0 za x i y podstawiasz wspołrzędne punktów i otrzymujesz układ rownan
17 wrz 22:00
Asia: a co z 1?
a co do 2. to w treści zadania mam podane by skorzystac z rownania ogolnego prostej, czyli
Ax+By+C = 0 , a ten wzór jest inny..
17 wrz 22:01
Asia: ok, ale mając dwa rownania nie wyznacze raczej i A i B i C ...
17 wrz 22:02
Eta:
→ →
1/ u=[a,b] , v= [c,d]
→ →
u || v <=> a*d−b*c=0
(m2−1)*m − (−m)*(−1)=0
m( m2−2)=0
m=0 lub m2=2
odp: m=0 lub m= √2 lub m= −√2
17 wrz 22:02
Asia: próbowałam tak zrobic, wtedy : (m2−1) *(−1) − (−m*m) = 0 , ale wtedy pozbywam się m, którego
potrzebuje..
17 wrz 22:03
Asia: Eto, ale powinno się mnożyć x z x, a Ty wymnożyłaś tak jakby x1 z y 2..
17 wrz 22:04
Eta:
| m2−1 −1 |
| | = (m2−1)*m −(−m)*(−1) =.....
| −m m |
17 wrz 22:07
Asia: przepraszam, dobrze zrobiłaś, to ja źle się nauczyłam, zwracam honor
17 wrz 22:07
Eta:
17 wrz 22:08
Asia: Eto, nie rozumiem jednej linijki : m(m2−2) = 0 , skąd się wzięło to −2 w nawiasie?
17 wrz 22:14
Eta:
wyłącz m przed nawias
(m2−1)*m − m=0
m( m2−1−1)=0
m(m−2)=0
17 wrz 22:21
Asia: rozumiem, a masz pomysł jak zrobić 2. zadanie, ale z wykorzystaniem tego wzoru Ax+By+C = 0
17 wrz 22:41
Eta:
k: Ax+By+C=0 i współczynniki A, C nie mogą być jednocześnie równe zero
to: dla P(0,−4) A*0 −4B +C=0 => C= 4B
| | 3 | | 12 | |
dla Q( 3,1) 3A+B +4B=0 => B= − |
| A , to C= − |
| A |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 12 | | 5 | |
k: Ax − |
| A*y − |
| A=0 / * |
| |
| | 5 | | 5 | | A | |
k: ...................
17 wrz 23:23