wielomiany
aa: Liczby 2,−1,−2 sa pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia 3 i W(6)=−540
Wiadomo, że W(x) i V(x)=ax3+bx2+cx+d sa równe. Ile wynosi suma wspolczynnikow wielomianu
V(x)?
Jezeli komus sie nie chce liczyc to niech powie czy wychodzi −770 a jezeli nie wychodzi to
prosze o wytlumaczenie
17 wrz 21:27
aa: prosze o pomoc
17 wrz 21:40
aa: pomoze ktos?
17 wrz 21:48
Eta:
z postaci iloczynowej
W(x) =a(x−2)(x+1)(x+2) i W(6)= −540
to: −540=a(6−2)(6+1)(6+2)
a=.....
suma współczynników równa jest W(1)=....
17 wrz 21:52
aa: czemu W(1)?
17 wrz 21:58
Eta:
np: W(x) = 2x3+3x2 −4x +5 to suma współczynników
W(1)= 2+3 −4+5 =....
wiesz już teraz dlaczego?
17 wrz 22:04
aa: niebardzo.. mozesz podac ile powinno wyjsc? Bo nie wiem tez po co jest ten wielomian V(x)
17 wrz 22:13
aa: a nie dobra z tymi wspolczynnikami to rozumiem. ale jaki wynik i po co V(x)
17 wrz 22:15
aa: 14 i 13/28?
17 wrz 22:22
Eta:
dla "zmylenia przeciwnika"

skoro wielomiany W(x) i V(x) są równe to mają te same współczynniki przy tych samych potęgach
i są tego samego stopnia
zatem wystarczy policzyć W(1) = .... otrzymasz wartość sumy współczynników a+b+c+d
17 wrz 22:25
Eta:
jeżeli wszystko dobrze przepisałaś , to
17 wrz 22:28