Rozwiąż układ równań:
Badhead: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, bo próbuję i nie chce mi wyjść:
Rozwiąż układ równań:
3x5y = 75
3y5x = 45;
(oba równania są w takiej { klamerce)
17 wrz 20:59
artur: (3x5y=3*52 ⋀ 3y5x=5*32) ⇔ x=1 ⋀ y=2
17 wrz 21:06
AS: Wykorzystaj rozkład: 75 = 3*52 , 45 = 32*5
17 wrz 21:06
Badhead: Dziękuję za pomoc.
Prosiłbym jeszcze o pomoc z zadaniem rozwiąż nierówności:
83x−3*82x−6*8x+8≥0
próbowałem podstawiać 8x=t>0, ale z t mi jakoś nie chciało wyjść, wynik ma być
x∊(−∞;0)∪<2/3;+∞)
17 wrz 21:15
Eta:
8
x=t, t>0
t
3−3t
2−6t +8 ≥0, dla t>0
(t−1)(t−4)( t+2)≥0
t€ (0,1> U <4,
∞)
to: 8
x ≤ 1 lub 8
x ≥ 4
teraz dokończ i otrzymasz właśnie taką odp
17 wrz 21:25
Badhead: Faktycznie teraz mi wyszło

, pewnie dlatego, że wcześniej liczyłem bez t=−2. Dzięki za pomoc.
17 wrz 21:43
Milcia:
3x5y = 75
3y5x = 45
Czy ktoś mógłby ten przykład rozpisać?
19 wrz 21:01