Wyznacz miarę kąta między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy
Madziaa: Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości krawędzi
podstawy. Wyznacz miarę kąta między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy. Bardzo
proszę o pomoc
7 mar 22:00
Eta: Rozwiązuję!
7 mar 22:35
Eta: Narysuj ten ostrosłup, zaznacz ten ten kąt α
z trójkata prostokatnego:
gdzie; H --- przyprost. przeciwległa katowi α ( wys. ostr.)
k -- przeciwprostokatna ( krawędź boczna)
(2/2)hp --- przyprostokatna przyległa do α
więc tgα= H/ ( 2/3)hp
H = a hp = a√3 /2 to (2/3)hp = a√3 /3
czyli ;
tgα= a/ (a√3/ 3)
tgα= 3a/a√3 a --- skracamy i usuwamy niewymierność
tgα= 3/√3
tgα= 3√3 /3
tgα= √3 to α= 60o
7 mar 22:41
Madziaa: dziękuję znów za pomoc
7 mar 22:49
Eta:
Oczywiście: (2/3)hp --- przyprostokatna przległa do a
( nie (2/2) --- tu pomyłka!)
7 mar 22:50