Proszę o pomoc! Oblicz objętość graniastosłupa prostego o podstawie rombu.
Marlena: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 8cm i kącie ostrym o mierze 60°.
Przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Oblicz objętość
tego graniastosłupa.
17 wrz 18:15
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
17 wrz 18:17
Marlena: Yhyym
17 wrz 18:21
sushi_ gg6397228:
to go tutaj pokaz; trzeba wykorzystac zaleznosci trygonometryczne; nie podane jest w zadaniu
ktora to przekatna bryły−−> bo sa roznych wielkosci
17 wrz 18:22
Marlena: próbowałam tu narysować, ale to zajmie wieki

da się wgrać jako obrazek?
17 wrz 18:27
Marlena: jakoś*
17 wrz 18:27
sushi_ gg6397228:
jakie wieki
robic kreski pionowe−−> 4 sztuki iosiem poziomych−−> troche gimnastyki nei zaszkodzi
17 wrz 18:31
17 wrz 18:33
sushi_ gg6397228:
rysujemy tutaj, nie ma zmiłuj sie
17 wrz 18:35
17 wrz 18:37
Marlena:

mniej więcej coś takiego
17 wrz 18:40
sushi_ gg6397228:
a oznaczenia to gdzie (nazwy wierzchołkow) i nie widac ktora przekatna jest na obrazku−−> ta
dłuższa czy ta krotsza

musze Ciebie troche pomęczyc
17 wrz 18:42
Marlena: Zamula mi kompa jak rysuję

/
17 wrz 18:44
sushi_ gg6397228:
mi tez muli
czyli ta na dole to jest dłuzsza czy krotsza przekatna podstawy
17 wrz 18:45
sushi_ gg6397228:
z obrazka AC policzysz z tw cosinusow

zapisujemy wzor i potem obliczenia
17 wrz 18:46
Marlena: |AC| wyszło 8
√3, H=24. Dalej nie mam pojęcia
17 wrz 18:48
sushi_ gg6397228:
wzor na pole podstawy znasz
17 wrz 18:49
Marlena: a2 * sinα
82 * sin60°
Tylko za sin60° podstawiamy pierwiastek z 3 przez 2?
17 wrz 18:51
sushi_ gg6397228:
innej wartosci nie da rady podstawic
17 wrz 18:56
Marlena: No więc pole = 32
√3 
Co teraz? ;>
17 wrz 19:00
sushi_ gg6397228:
a co mialas policzyc w tym zadaniu
17 wrz 19:03
Marlena: Objętość

więc 32
√3 * 24 = 768
√3 
Dzięki wielkie!
17 wrz 19:06
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
P.S. na koncu brakuje jednostek
17 wrz 19:08
Marlena: wiem

cm
3
17 wrz 19:08
sushi_ gg6397228:
a duzo to litrow czy mało
17 wrz 19:09
Marlena: 768
√3 ?
Dużo

1 litr odpowiada 1cm
3? ;>
17 wrz 19:11
sushi_ gg6397228:
zonk
17 wrz 19:12
Marlena: Ups

więc nie mam pojęcia
17 wrz 19:13
sushi_ gg6397228:
zrob kostke 1cm x 1cm x1cm i wlej tam 1 litr wody−−−−> a potem mozesz startować do
CHWILA PRAWDY
17 wrz 19:14
Marlena: Haha

no faktycznie
17 wrz 19:15
sushi_ gg6397228:
1l=dm3
17 wrz 19:15
Marlena: Hmm.. więc 768 cm to 76,8 dm? ;> więc na to wychodzi, że 76,8 l
17 wrz 19:17
sushi_ gg6397228:
zonk
17 wrz 19:17
sushi_ gg6397228:
to tak jakbys chciala wlac cala wanne wody do pudelka po herbacie np. Liptona
17 wrz 19:18
Marlena: Nie no

kto mnie przepuścił do maturalnej klasy?
17 wrz 19:19
Marlena: Chyba tego nie ogarnę
17 wrz 19:20
sushi_ gg6397228:
1cm=... dm
1cm2=... dm2
1cm3=...dm3
w miejsce kropek wstaw dobra liczbe, za kazdy bład 100 przysiadów
17 wrz 19:22
Marlena: 1cm = 10dm
1cm
2= 10dm
2
1cm
3=10dm
3?
17 wrz 19:24
sushi_ gg6397228:
300 przysiadów
17 wrz 19:27
Bogdan:
Ja bym zalecił dodatkowo za tę uśmiechniętą buźkę 300 pompek.
17 wrz 19:29
sushi_ gg6397228:
i video na zywo z gimnastyki
17 wrz 19:29
Marlena: Haha jasne jasne

nie ma mowy
17 wrz 19:50
Marlena: Dobrze przynajmniej, że to przysiady, a nie pompki
17 wrz 19:50
sushi_ gg6397228:
+ dodatkowo zalecenia p. Bogdana
17 wrz 19:52
Marlena: Eej ja 5 nie zrobię
17 wrz 19:55
Mateusz:
W takim razie wyspiewasz sopranem(ma byc prawdziwy) jednostki objętosci i zaleznosci między
nimi
17 wrz 19:56
sushi_ gg6397228:
za głupote nie ma zmiłuj sie; a do gimnastyki to musi byc odpowiedni strój
17 wrz 19:56
Marlena: Śpiewanie mi idzie tak jak matematyka

ew. mogę zagrać na gitarze
17 wrz 19:59
Mateusz:
No to gitara
17 wrz 20:00
Marlena: Ale nie dziś, bo mi się struna urwała
17 wrz 20:02
Mateusz:
Przypomniała mi sie kreskówka Tom and Jerry tytuł Uncle Pecos moze jest na youtubie zobacz jak
tam Uncle Pecos zdobywał struny do swojej gitary
17 wrz 20:04
Marlena: Okej, jutro jak nie zapomnę
17 wrz 20:20
Mateusz: Jest tez wersja polska, no a w ramach jakiejs "pokuty" zrób w takim razie przynajmniej bieg na
1500m
17 wrz 20:28
Marlena: Okej, to na wf−ie kiedyś przy okazji
18 wrz 01:11
Marlena: Haha

mój kot chyba by gorzej zareagował
18 wrz 10:48