help
beta: Między liczby 4 i 22 wstaw pięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg
arytmetyczny.
7 mar 21:50
kasa:
a
1 = 4 a
7 =22
a
7 = a
1 +6r
4+6r= 22
6r= 18
r= 3
czyli a
2 = 4+3= 7
a
3 = 7+3=10
a
4= 10+3=13
a
5= 13+3= 16
a
6= 16+3= 10
4,
7, 10, 13, 16, 19, 22
7 mar 22:07
mlody: Hmm wydaje mi sie ze tak. jako a1 przyjmujesz liczbe 4 czylia1=4 a jako ostatni wyraz
czyli w tym przypadku 7 przyjmujesz licze 22 wiec a7=22 wiec a7=a1+6r wyliczysz z
tego r ktory jest rowny 3 wiec liczby beda takie 4,7,10,13,16,19,22. Pozdrawiam
7 mar 22:09
mlody: no dokladnie
7 mar 22:10
kasa:
7 mar 22:10