Ktoś to umie zrobić?????
Haunter: Wykaż że liczba 416 − 1 jest podzielna przez 17. Przez jaki liczby naturalne jednocyfrowe
dzieli się dana liczba?
17 wrz 18:14
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia a2−b2
17 wrz 18:16
Haunter: dzięki
17 wrz 18:25
Grześ: lub tak:
4
2=16==−1(mod 17), czyli:
4
16=(4
2)
8==(−1)
8=1 (mod 17) \ −1
4
16−1==1−1=0 (mod 17)
17 wrz 18:40
Mateusz: Grześ nie kazdy bedzie wiedział co to jest modulo tego jak i wogole kongruencji w liceum
na podstawach nie ma
17 wrz 19:11
Sławek:
416−1 =(48)2−1=(48+1)(48−1)=(48+1)[(44)2−1)]=
=(48+1)(44+1)(44−1)=(48+1)(44+1)[(42)2−1)] =
=(48+1)(44+1)(42+1)(42−1)=
=(48+1)(44+1)*17*(42−1)=
=(48+1)(44+1)*17*(4+1)(4−1)=
=(48+1)(44+1)*17*5*3
17 wrz 20:23
Gustlik: 416 − 1=(48−1)(48+1)=(44−1)(44+1)(48+1)=(42−1)(42+1)(44+1)(48+1)=
=(16−1)(16+1)(44+1)(48+1)=15*17*(44+1)(48+1)
c.n.d.
18 wrz 00:29