Pole i wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
Łaciaty: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 50 cm2. Przekątne ścian
bocznych tego graniastosłupa tworzą kąt o mierze 45 stopni. Oblicz długość:
a) krawędzi podstawy
b) wysokości podstawy.
Podpunkt a rozwiązany. Natomiast z b nie potrafię sobie poradzić.
Za pomoc z góry dziękuję
17 wrz 18:14
dero2005:

P
p = a
2 = 50 cm
2
a =
√50 = 5
√2 cm
d = a
√2 = 5
√2*
√2 = 20 cm
tw cosinusów
d
2 = c
2 + c
2 − 2c
2*cos 45
o
20
2 = 2c
2(1 − cos 45
o)
c
2 = 400 − 200
√2
tw Pitagorasa
h =
√c2 − a2 =
√400−200√2−400 =
√200√2 cm
w punkcie b) chodzi o wysokość graniastosłupa chyba bo nie ma takiej wielkości jak wysokość
podstawy w graniastosłupie czworokątnym
17 wrz 20:28
Łaciaty: Dziękuje bardzo za pomoc.
Oczywiście w punkcie b chodzi o wysokość graniastosłupa (błąd podczas pisania).
17 wrz 20:49