wielomian rozloz na czynniki , sprawdz czy dobrze ;))
noody: Zrobiłam zadanie o treści: Wielomian W(x) rozłóż na czynniki . Mógłby ktos sprawdzic i poprawic
ewentualne bledy ? dzięki

a) W(x)= x
3−3x
2−x+3
= x
2(x−3)−x+3
b) W(x)= x
3 −x
2− 4X +4
= X
2(x−1)−4(x−1)= (x
2−4)(x−1)
c) W(x)= x
4−3x
3+3x
2−x=
x
3(x−3)+(3−1)=(x
3+x)(x−3)(3−1)
d) W(x)= 3x
3−x
2−27x+9
=X
2(3x−1)−9(3x−1)=(x
2−9)(4x−1)
17 wrz 16:56
Ruda: b) W(x)= x3 −x2− 4X +4
= X2(x−1)−4(x−1)= (x2−4)(x−1)
(x2−4) −−> wzór skróconego mnożenia
c) (x2 − 9) to samo
17 wrz 17:00
Gustlik: a) W(x)= x3−3x2−x+3
= x2(x−3)−x+3=x2(x−3)−(x−3)=(x−3)(x2−1)=(x−3)(x−1)(x+1)
b) W(x)= x3 −x2− 4x +4
= x2(x−1)−4(x−1)= (x2−4)(x−1)=(x−2)(x+2)(x−1)
c) W(x)= x4−3x3+3x2−x=x(x3−3x2+3x−1)=x(x−1)3 ← w nawiasie masz wzór skróconego mnozenia
(a−b)3
d) W(x)= 3x3−x2−27x+9
=x2(3x−1)−9(3x−1)=(x2−9)(3x−1)=(x−3)(x+3)(3x−1)
18 wrz 00:24