:)
wera: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych mających co najwyżej cztery cyfry, które
przy dzieleniu przez 7 dają resztę 2.
7 mar 21:17
Basia: rozwiązuję
7 mar 21:27
Jaś:
Liczby tej postaci zapisz tak:
7n +2
teraz 7n +2 ≤ 9 999
7n < 9 997
n < 1 428, 14
n€N to n= 1 428
ostatnia to 7* 1428 +2 = 9 998
7 mar 21:32
Basia:
liczba, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2 to liczba postaci
an = 7(n-1)+2
liczba ma być co najwyżej czterocyfrowa czyli ≤ 9999 lub < 10 000
an ≤ 9999
7(n-1) + 2 ≤ 9999
7n - 7 + 2 ≤ 9999
7n ≤ 10 004
n ≤ 10004/7 = 1429 + (1/7)
czyli n = 1,2,3,...............,1429
czyli jest ich 1429
7 mar 21:32
Basia: Jasiu pisząc 7n+2 pomijasz liczbę 2 bo a1 = 7*1 + 2 = 9
7 mar 21:33
wera: Dzięki!
7 mar 21:37
Jaś: Upss, tak, tak , sorki
7 mar 21:43