wielomian zerowy, pomocy !
noody: prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadania , próbowałam je zrobić, lecz pod koniec się pogubiłam
.
Dane są wielomiany : W(x)=3x2−ax+b, P(x)=2x+3 oraz Q(x)= −6x3 + (1+b)x2−8bx+a−b.
Wyznacz tak współczynniki a i b , aby wielomian F(x) = W(x) * P(x) + Q(x) był wielomianem
zerowym.
proszę także aby zadanie było wytłumaczone krok po kroku bym mogła zrozumieć swoje błędy.
z góry dziękuje !
17 wrz 16:06
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
17 wrz 16:14
Vizer: F(x)=(3x
2−ax+b)(2x+3)−6x
3+(1+b)x
2−8bx+a−b
F(x)=6x
3+9x
2−2ax
2−3ax+2bx+3b−6x
3+(1+b)x
2−8bx+a−b
F(x)=(9−2a+1+b)x
2+(−3a+2b−8b)x+3b+a−b
F(x)=(10−2a+b)x
2−3(a+2b)x+2b+a
{10−2a+b=0
{−3(a+2b)=0
{2b+a=0
Nie chce mi się dalej liczyć
17 wrz 16:17
noody: dziekuje , jednak mialam błędy z plusami i minusami .
17 wrz 16:47