Z punktu P
Jerzy: Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okręgu o(O, r) w punktach A i B. Wykaż, że jeśli
|<)APB| = |<)AOB|, to czworokąt PAOB jest kwadratem.
17 wrz 15:53
Jerzy: up
17 wrz 16:24
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek
17 wrz 16:25
Jerzy: zrobiłem i zaciąłem się w pewnym momencie
17 wrz 16:26
sushi_ gg6397228:
to go tutaj pokaz
17 wrz 16:27
Jerzy: nie xd
17 wrz 16:34
rumpek:

[...]
Jerzy demotywujesz bardziej niż demotywatory ... Rysunek masz powyżej, przydane
informacje:
Narysujesz u siebie w zeszycie bardziej "kwadratowy" ten kwadrat

Z zadania wiesz, że ∡APB = ∡AOB.
Wiemy także, że prosta jest styczna do okręgu, czyli 90
o. (na rysunku kąt prosty przy A)
Suma kątów w czworokącie to 360
o, czyli:
90
o + 90
o + ∡APB + ∡AOB = 360
o
∡APB + ∡AOB = 180
o
∡APB + ∡APB = 180
o (są równe więc podstawiam ze AOB <= APB)
2∡APB = 180
o / : 2
∡APB = 90
o, czyli ∡AOB = 90
o.
Kąty mają po 90
o zatem jest to kwadrat.
17 wrz 16:48
Jerzy: dziękuję serdecznie
17 wrz 21:24
Mateusz: rumpek nie tylko kwadrat jest kwadratowy
17 wrz 21:26
Jerzy: ej ale prostokąt tez ma kąty 90o; tu chyba trza udowodnić równe boki?
17 wrz 21:34
Jerzy: no własnie Mateusz xD
17 wrz 21:34
Jerzy: tak w ogóle rozwiązanie rumpka jest dobre?
18 wrz 15:23
rumpek: Po części... ukazane jest ze katy 90
o 
A po drugie musisz udowodnic jeszcze ze ma równe
boki, nie jest to trudne bo |AO| = |BO| (promienie) reszte nie jest juz trudno zrobic
18 wrz 15:44
Jerzy: oo git
18 wrz 15:46