ekstremum
I: wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
f(x)=x2e−2x
17 wrz 15:27
sushi_ gg6397228:
1.liczymy pochodna
2. pochodna===0
3. robimy wykres
4. zmiana znaku przy miejscu zerowym=== istnienie ekstremum
17 wrz 15:58
I: czyli pochodna to f'(x)=2x*e−2x+2e−2x*2x
17 wrz 16:02
sushi_ gg6397228:
pierwsza czesc ok, druga źle
17 wrz 16:11
I: f'(x)=2x*e−2x−2e−2x*x2
17 wrz 16:43
I: i co dalej?
17 wrz 16:43
sushi_ gg6397228:
teraz mozna coś przed nawias wyciagnac; potem patrz kolejne punkty z postu o 15.58
17 wrz 16:51
I: nie wiem co dalej
2xe−2x(1−x)
17 wrz 17:11
I: i co z tym jak wykres
17 wrz 17:12
sushi_ gg6397228:
wystarczylo zrobic e−2x; do poprawki
17 wrz 17:17