wzory redukcyjne-trygonometria
peach: x=sin(−210o)−2cos(−420o)
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie ponieważ nie nadążam z podwójną zmianą znaków i wynik
wychodzi mi błędny.
17 wrz 15:16
Sławek:
sin(−α)= − sinα
cos(−α)= cosα
sin(−210o) = −sin(210o)
cos(−420o) = cos(420o)
cos(k*360+α)=cosα
cos(420o) = cos(360+60)o = cos60o
sin(270−α)= −cosα
sin(210o) = sin(270−60)o= −cos60o
Podsumowując
sin(−210o)= −sin(210o)= −(−cos60o) = cos60o = 0,5
cos(420o) = cos(360+60)o = cos60o = 0,5
x=0,5−2*0,5=0,5−1=−0,5
17 wrz 21:39