Prawdopodobieństwo - karty
malkocm: Mamy 10 odwróconych kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odgadnę kolory(czerwony,
czarny) wszystkich odwróconych kart? (Chodzi o to, że: mówię kolor, odwracam kartę i tak
do końca)
7 mar 21:06
malkocm: nie jestem pewny, ale czy tutaj skorzystamy z wariacji z powtórzeniami?
7 mar 21:12
Bogdan:
Proponuję zastosować schemat Bernoulliego z prawdopodobieństwem sukcesu
p = 1/2 i porażki q = 1/2 dla 10 sukcesów w 10 próbach
7 mar 21:13
Basia:
każdej karcie przyporządkowujesz jedną z dwóch wartości (czerwony, czarny) czyli
10 → 2
czyli wszystkich możliwości jest 210
odgadując wybierasz tylko jeden z tych układów czyli
P = 1/210 = 1/1024
7 mar 21:14
malkocm: Dzięki. Czy da się podać ten wynik procentowo?
7 mar 21:17
Basia: da się;
1024 - 100%
1 - x%
x = (1*100) / 1024
to już sobie sam policzysz
7 mar 21:22
malkocm: Dziękuje bardzo
7 mar 21:23
Basia: oj sorry błąd ! zaraz napiszę poprawnie
7 mar 21:24
Basia: a nie; jednak dobrze to jest około 0,09 % czyli nawet nie jeden promil,
to powinno skutecznie zniechęcić do hazardu
7 mar 21:26