trygonometria
mari: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa, gdy tg alfa= 2
17 wrz 14:45
dero2005:
tg α = 2
sin
2α + cos
2α = 1
sin α =
√1 − cos2α
U{
√1− cos2α{cos α} = 2
√1 − cos2α = 2 cos α |
2
1 − cos
2α = 4 cos
2α
1 = 4 cos
2α + cos
α = 5 cos
2α
cos α = √55
| | 2√5 | |
sin α = √1 − (√55)2 = |
|
|
| | 5 | |
sin α = 2√55
ctg α = 12
17 wrz 14:58
mari: dzieki
17 wrz 15:09
Eta:

można też tak, dla kąta ostrego α
| | 2x | |
tgα= |
| =2 , x >0 => a= 2x, b= x to c2= 5x2 => c= √5x |
| | x | |
17 wrz 22:18
bogi: oblicz wartość wyrażenia tg2α−3cosα, jezeli sin α = 3/2 i α jets kątem ostrym
3 cze 16:45
5-latek : | | 3 | |
sin α |
| nie istnieje bo sinα zawiera sie w przedziale <−1,1> |
| | 2 | |
3 cze 17:50
edyta: oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α∊(0◯,180◯),wiedząc że sinα=3/5
14 lis 13:22
pigor: ...np. tak α∊ I lub II ćwiartki − z założenia, więc
sinα=
35 ⇒
y=3k i r= 5k i x
2=r
2−y
2=25k
2−9k
2= 16k
2 ⇔
|x|=4k , k∊R+,
zatem cosα=
xr=
45 lub cosα= −
45 ;
tgα=
yx=
34 lub tgα= −
34 oraz ctgα=
xy=
43 lub tgα= −
43.
14 lis 14:10
$: Oblicz wartosc pozostalych funkcji .... wiedzac ze, cosα=3/4
7 kwi 23:42
Eta:
α −−− kąt ostry? czy dowolny?
8 kwi 00:05