..
Asia: Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3?
a mniej niz trzysta
b trzysta
c trzysta trzydziesci
d wiecej niz trzysta trzydziesci
moje pytanie : czy da się jakos wykombinowac bez wypisywania ok 300 liczb? xD chyba by mi to z
20 minut zajęło przynajmniej, a to jest jedno z zadan maturalnych wiec podejrzewam,ze musi byc
jakis prostszy sposob, tylko jaki ?
17 wrz 14:19
Vizer: Pewnie, że są inne sposoby, jest nawet na to cały dział w matematyce, który się zwie
kombinatoryka.
17 wrz 14:21
ICSP: MIałaś już kombinatorykę?
17 wrz 14:22
Vizer: Ale w tym przypadku to nie wypali, nie doczytałem dobrze zadania, tu trzeba będzie z ciągów
robić. Sorki
17 wrz 14:23
Asia: haha, no to świetnie, bo nie miałam tego jeszcze

dopiero w tym roku mam mieć..
moge się zapoznać z tym działem, jednak nie ma innego sposobu ?
17 wrz 14:23
Asia: no to jeszcze ciekawiej, bo ciągów też jeszcze nie przerabialiśmy ^^ ah to nauczanie szkolne..
17 wrz 14:24
Vizer: Hmm to nie mam pomysłu by zrobić to inaczej niż z ciągów lub wypisywaniem tego zaczynając od
102, a kończąc na 999.
17 wrz 14:27
Asia: a mógłbyś mi w skrócie wytłumaczyć na czym polegają ciągi i jak to tutaj zastosować? byłabym
bardzo wdzięczna
17 wrz 14:29
ICSP: 102 − jest pierwszą liczba
999 jest ostatnią liczbą
999 − 102 = 897 − taka jest różnica. Wiemy że co trzecia liczba jest podzielna przez 3 tak
więc:
| 897 | |
| = 299 − takich liczb |
| 3 | |
Jednak w tym rozwiązaniu powstaje pewna luka gdyż nie liczy on ostatniej liczby.
299 + 1 = 300 takich liczb
17 wrz 14:30
Vizer: To tak: trzeba w tym przypadku wykorzystać wiedzę na temat ciągu arytmetycznego. Ogólny wzór
ciągu arytmetycznego to: a
n=a
1+(n−1)r, gdzie a
1− to pierwszy wyraz ciągu, a
n ostatni wyraz
ciągu, r−różnica ciągu arytmetycznego, n−ilość wyrazów.
W naszym konkretnym przykładzie będzie tak:
a
1=102
a
n=999
r=3(Co 3 liczby będzie liczba podzielna przez 3)
n=?
Podstawiamy:
999=102+(n−1)*3
897=3n−3
3n=900
n=300
Czyli liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3 jest 300. mam nadzieję, że mniej
więcej to rozumiesz
17 wrz 14:36
Asia: aaaa rozumiem wszystko, bardzo ładnie wytłumaczyłeś

wielkie dziękI ICSP i VIzer!

mam jeszcze kolejne zadanko : ile jest wszystkich sześciocyfrowych naturalnych liczb
nieparzystych? próbując zrobić to za pomocą ciągu, to tak, a1 = 100003 , a n = 999997 , ale
nie wiem co z r, bo różnie bywa.. nie ma raczej stałej róznicy .. więc?
17 wrz 14:50
Vizer: a a
1=100001 i a
n=999999, nie spełniają warunków zadania?
17 wrz 14:52
Asia: racja.. chyba wcześniej nie do końca rozumiałam czym jest liczba nieparzysta xD czyli r wynosi
tutaj 3, prawda?
17 wrz 14:54
Vizer: Nie

co 2. Bo co druga liczba będzie nieparzysta, zobacz: 100001, 100003, 100005, ..., 999995,
999997, 999999
17 wrz 15:00
Asia: fakt, fakt. Nie myślę kompletnie.. dziękuję bardzo raz jeszcze
17 wrz 15:02
Vizer: To jak już wszystko wiesz to przedstaw swoje obliczenia tutaj
17 wrz 15:03
Asia: już wyliczyłam, wyszło mi 450000
17 wrz 15:05
Vizer: Dobrze
17 wrz 15:10
Asia: jeśli można jeszcze dorzucić jedno zadanko, z którym mam problem, to z góry dziękuję za pomoc

najmniejsza liczbą naturalną, która przy dzieleniu przez 6 daje resztę 4, jest
a ) 2
b) 4
c) 8
d) 10
nie wiem czy coś ze mną jest nie tak, ale podzieliłam taką liczbe przez 6, i nie wychodzi
reszta 4, jest to błąd w zadaniu czy ja robie coś nie tak?
17 wrz 15:13
Asia: podzieliłam każdą liczbe*
17 wrz 15:13
Vizer: b) a dlaczego? Bo: 4:6=0 r.4, bo 0*6+4=4
17 wrz 15:25
Asia: ale skąd wiesz, że reszta wynosi 4? wyliczając z kalkulatorem wychodzi 0, (6)
17 wrz 15:28
Vizer: to nie jest reszta

Ogólny wzór np. na liczbę podzielną przez 3 i resztą 2 jest:
x=3k+2, k∊C
Zauważ, że korzystam z tej samej własności:
4=0*6+4
Np. mam zobaczyć ile jest to 12:5
12:5=2 r.2, bo 2*5+2=12. Mam nadzieję, że rozumiesz
17 wrz 15:43
Asia: ?
17 wrz 15:43
Asia: czyli po prostu trzeba znać ten wzór, bo inaczej się nie wyliczy?
17 wrz 15:44
Vizer: To nie do końca trzeba "znać" to po prostu jest sposób zapisania. Gdzie jeśli mamy 12:5,
patrzymy ile mamy całości czyli 2, co daje 5*2=10, żeby jeszcze otrzymać 12 należy dodać 2.
KPW?
17 wrz 15:52
Asia: KPW , KPW, tylko rozumiem jeśli się dzieli większą liczbę przez mniejszą. Bo patrząc znowu na
nasze zadanko, to tak samo z '2' dzieląc wychodzi 0, i niby trzeba dodać 4, zeby wyszla reszta
4.. stąd mam mały mętlik w głowie i nie wiem jak to sobie poukładać
17 wrz 15:56
Vizer: To jest dokładnie to samo popatrz: 2:6 mamy, więc patrzymy na całości, całości jest 0, co daje
nam 0*6=0, więc trzeba dodać jeszcze 4, bo docelowo mamy otrzymać 4.
17 wrz 16:00
Asia: no więc właśnie.. więc wychodzi na to, że obie odpowiedzi ( A i B ) są poprawne..
17 wrz 16:03
Asia: tzn źle, wychodzi na to, ze A jest odpowiedzia poprawna, bo jest mniejsza od 4.. czyz nie? a Ty
podales odpowiedz b..
17 wrz 16:04
Vizer: a) nie jest poprawna, patrz:
2:6=0 r. 2, bo 0*6+2=2
A mieliśmy otrzymać resztę 4 nieprawdaż?
17 wrz 16:06
Gustlik: Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3?
Można ciągiem arytmetycznym:
a1=102
r=3
an=999
Podstawiasz to do wzoru ogólnego na ciąg arytmetyczny:
an=a1+(n−1)*r
999=102+(n−1)*3
n=... → dokończ, to będzie odpowiedź.
17 wrz 16:07
Asia: wcześniej napisałeś : ,, 2:6 mamy, więc patrzymy na całości, całości jest 0, co daje
nam 0*6=0, więc trzeba dodać jeszcze 4, bo docelowo mamy otrzymać 4. '' to jedno z drugim się
wyklucza przecież
17 wrz 16:08
Asia: Gustlik : Vizer i ICSP już mi pomogli z tym zadankiem, ale doceniam chęci pomocy

dziękuję
17 wrz 16:09
Vizer: Fakt za szybko pisałem i wkradł mi się błąd

Ale jak zauważyłaś błąd to znaczy, że rozumiesz i
myślisz a to dobrze

Recz jasna chodziło o dodanie 2, by otrzymać 2
17 wrz 16:20
Kamila: ok , ok

zaraz dodawam w nowym wątku ( bo tutaj już niezły chaos jest), 3 zadanka, z którymi
się męcze ( niestety dostałam całą mase zadań powtórkowych do matury) i czasami mam pewne
wątpliwości

to gdybyś Vizer miał czas i siłe to z góry dziękuję za pomoc, chociaż już i tak
Cie wykończyłam umysłowo chyba
17 wrz 16:40