matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie - kombinatoryka
LaikIke 1:
Witam mam problem z takim zadaniem:
m
m−3
m−2
m−3
=
ale proszę o wytłumaczenie na takim łatwym:
m
2
=10
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
17 wrz 14:18
ICSP:
m
2
m!
(m−2)!*(m−1)*m
(m−1)*m
=
=
=
2!(m−2)!
2 * (m−2)!
2
(m−1)*m
= 10 ⇔ m
2
− m − 20 = 0
2
To liczysz z delty.
17 wrz 14:24
LaikIke 1:
Dziękuje serdecznie
17 wrz 14:24
LaikIke 1:
Już widzę, gdzie robiłem błąd..
17 wrz 14:25