liczby zespolone
I: rozwiązać równanie z2+2z+5=0w zbiorze zespolonych
17 wrz 14:17
Vizer: ICSP to chyba coś dla Ciebie
17 wrz 14:18
ICSP: z2 + 2z + 1 + 4 = 0
(z+1)2 −(2i1) = 0
(z+1+2i)(z+1 − 2i) = 0
z = −1 ± 2i
17 wrz 14:20
ICSP: (z+1)2 − (2i)2 = 0 − poprawienie drugiej linijki.
17 wrz 14:21
I: czyli z1=−1−i2
z2=−1+i2
17 wrz 14:21
I: juz zrobiłam tylko nie wiedziałam czy dobrze

ale jest ok
17 wrz 14:21
I: | | z22 | |
a jak dalej obliczyć |
| |
| | z1−2z2 | |
17 wrz 14:27
I: bo mi wychodzi coś takiego
17 wrz 14:29
17 wrz 14:31
ICSP: to są pierwiastki czy liczby?
17 wrz 14:34
ICSP: i który jest z1 a który z2 ?
17 wrz 14:39
Trivial: Witaj ICSP.
17 wrz 14:46
I: pierwiastki te co otzymałam
17 wrz 15:20
I: dobra chyba jest dobrze
17 wrz 15:25
ICSP: pamiętaj że musisz jeszcze usnąć niewymierność z mianownika.
17 wrz 16:00
I: jaką jak nie wychodzi niewymierność?
17 wrz 16:04
I: polecenie było takie : rozwiązać równanie z
2 +2z+5=0 w zbiorze liczb zespolonych i obliczyć
17 wrz 16:07
ICSP: i = √−1
1 − 6i = 1 − 6√−1
Przemnóż przez sprężenie mianownika.
17 wrz 16:15
Gustlik: Robimy standardowo − Δ, z
1, z
2
z
2+2z+5=0
Δ=4−4*1*5=4−20=−16<0, w zbiorze R takie równanie nie miałoby rozwiązań,
Natomiast w zbiorze liczb zespolonych rozwiazujemy "normalnie" dalej:
√Δ=
√−16=p{16*(−1)=4i
Należy pamiętać, że pierwiastki z
1 i z
2 są zawsze liczbami sprzężonymi, tj. z
1=a+bi, a
z
2=a−bi, róznią sie tylko znakiem czy części urojonej.
| | z2 | |
Podstaw teraz to do wyrażenia |
| i oblicz. |
| | z1−2z2 | |
17 wrz 16:18
Gustlik: Usuwanie "i" z mianownika robimy identycznie, jak usuwanie niewymierności (pierwiastków) −
mnożymy licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika:
| 1−2i−4 | | −4−2i | | 1+6i | |
| = |
| * |
| =...→dokończ. Pamiętaj, że i=√−1, czyli i2=−1. |
| 1−6i | | 1−6i | | 1+6i | |
17 wrz 16:22
I: 1−2i−4=−3−2i
17 wrz 16:37
I: ile jest z2 do kwadratu? bo mi wychodzi 1−4i−4?
17 wrz 16:55
rupert: Jeśli się nie mylę to z
2 do kwadratu jest −3−4i.
| −3−4i | | −3−4i | | 1+6i | | (−3−4i)(1+6i) | | 21−22i | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 1−6i | | 1−6i | | 1+6i | | 12−6i2 | | 37 | |
17 wrz 17:41
Gustlik: rupert Ja nie wnikałem w szczegóły, już nie chciało mi się liczyć, chciałem tylko pokazać
sposób na "uwymiernianie" liczb zespolonych z "i" w mianowniku.
17 wrz 23:29