pierwiastki
mat: oblicz:
(√6 + √3) : (√2 + 1} = ?
nie mam pojęcia, jak należy dodawać ze sobą potęgi, udało mi się doprowadzić do takiej
postaci:
(61/2 + 31/2) : (21/2 + 1} = ...
17 wrz 13:46
Gustlik: Nie kombinuj z potęgami 1/2.
Zamieniasz dzielenie na ułamek i usuwasz niewymierność z mianownika:
| | √6 + √3 | | √6 + √3 | | √2 − 1 | |
= |
| = |
| * |
| =... dokończ
|
| | √2 + 1 | | √2 + 1 | | √2 − 1 | |
Tu masz wyjasnione, jak to się robi:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1134.html .
Pozdrawiam
17 wrz 13:53
Gustlik: Mianownik Ci wyujdzie ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2, ale pamiętaj jeszcze, że
liczniki traktujesz jak NAWIASY i mnozysz każdy z kazdym

!
17 wrz 13:54
mat: ok, to rozumem, ale jeśli mam co takiego:
55 + 55 =
już to kiedyś pisałam, ale dalej nie mam o tym pojęcia
17 wrz 13:57
Vizer: 55+55=2*55. Co tu nie rozumieć?
17 wrz 14:05
Gustlik: 
+

=2

5
5 + 5
5 = 2*5
5=2*3125=6250 tylko wystarczy wziąć kalkulator do ręki, ewentualnie policzyć na
piechotę 2*5*5*5*5*5
17 wrz 14:06
mat: ok, myślałam, że po prostu jest na to jakiś wzór czy coś takiego
bo mojezadanie wyglądało tak:
Liczby A=(54)3 ; B=55+55 ; C=512:57 ; D=53*56 ustawiono w kolejności
majejącej zatem:
i zrobiłam tak:
A=(54)3=512
B=55+55=
C=512:57=55
D=53*56=59
17 wrz 14:25
Gustlik: Będzie taka kolejność:
A=512
D=59
B=2*55
C=55
17 wrz 16:02