ciegi liczbowe
misiaa: dwoch przyjaciol wygralo w totolotka 2000 zlotych. podzielili te kwote na pol i kazdy
wplacil swoja czesc do banku na okres 5 lat. rocznie oprocentowanie wkladu w tym banku
wynosi 4 % .pierwszy z przyjaciol corocznie odbieral dopisane odsetki ,pozostawiajac
wygrana kwote w banku do konca piecioletniego okresu lokaty,drugi odebral wlozona kwote
wraz z dopisywanymi corocznie odsetkami dopiero po uplywie 5 lat. oblicz ile zlotych
wiecej odebral z banku drugi z przyjaciol,niz lacznie otrzymal pierwszy z nich.
7 mar 19:57
bugi:
1/ 1000zł* 0,04= 40 zł -- odsetki za rok
40 zł *5= 200zł --- odsetki za 5 lat
2/
1 000( 1 +0,04)5 = 1 000 * 1,21665 = 1 216,65zł
2 przyjaciel otrzymał o 16,65 zł więcej
7 mar 21:11
misiaa: dziekujeeee
7 mar 22:07