sprawdz czy prawdziwa jest tożsamość
pijeherbate:
Proszę o pomoc potrzebuję sprwdzić czy prawdziwa jest następująca tożsamość (jest)
cos(x+y)*cos(x−y)=cos2(x)−sin2(y)
17 wrz 12:56
Trivial:
cos(x+y) = cosxcosy − sinxsiny.
cos(x−y) = cosxcos(−y) − sinxsin(−y) = cosxcosy + sinxsiny.
cos(x+y)cos(x−y) = (cosxcosy − sinxsiny)(cosxcosy + sinxsiny) = cos2xcos2y − sin2xsin2y =
= cos2x(1−sin2y) − (1−cos2x)sin2y = cos2x − cos2xsin2y − sin2y + cos2xsin2y =
= cos2x − sin2y.
17 wrz 13:00
pijeherbate: dziękuję
17 wrz 13:01
Trivial: Proszę.
17 wrz 13:02