jak to rozpisać żeby wiedzieć jaka jest odpowiedź
Monisia: Liczbą przeciwną do liczby √10−3 jest
a)√10+3
b) −√10−3
c) 3−√10
d) w ułamku na górze 1 a na dole √10−3
17 wrz 12:43
gwiazda: C bo zmieniasz znak
17 wrz 12:50
Monisia: to samo zadanie tylko,że liczbą odwrotną do liczby √10−3 odpowiedzi są takie
a)√10 +3
b)−√10−3
c) 3−√10
d) w ułamku na górze 1 na dole 3−√10
i o to samo proszę że to jakoś obliczyć skąd to się wzięło
17 wrz 12:50
gwiazda: | 1 | |
| i usuń niewymierność z mianownika |
| √10−3 | |
17 wrz 12:52
Monisia: ale wtedy mi wychodzi √10−3 a powinno być +
17 wrz 12:55
Monisia: Jeszcze nie wiem jak to obliczyć Liczbą odwrotną do liczby √6/2 jest
a) √2/6
b) √3/6
c) √3/2
d) √6/3
i też nie wiem jak to obliczyć
17 wrz 13:07
17 wrz 13:20
Monisia: jakoś dziwnie jest to obliczone mógłbyś mi to wytłumaczyć

?
17 wrz 13:25
dero2005: √10 − 3
liczba przeciwna
−(√10−3) = 3 − √10
17 wrz 13:27
dero2005: liczba odwrotna x jest
1x
liczba przeciwna x jest −x
| 1 | | 2 | | √6*2 | | 2√6 | | √6 | |
| = 1* |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √6 | | √6*√6 | | 6 | | 3 | |
17 wrz 13:32
Monisia: to nie miała być liczba przeciwna tylko odwrotna
17 wrz 13:37
Monisia: bo liczbę przeciwną znam ale odwrotnej nie wiem
17 wrz 13:40
dero2005: | | √6 | |
to jest właśnie liczba odwrotna liczby |
| |
| | 2 | |
17 wrz 13:57
dawid: 5 do potęgi 2/3
10 cze 19:41
5-latek : =3√52
10 cze 21:22
AndrzejMargaryna: hahahahahhaha
hahhahahaa
5 gru 10:34
AndrzejMargaryna: gdzie jest bóla z margharyną
5 gru 10:34