Równania wielomianowe
Linkaaa: Proszę zróbcie chociaż jedno zadanie ! Bo mnie pani od matematyki mnie zastrzeli chyba x)
1. Znajdź pierwiastki i ustal ich krtoność
f) (3x4 − x3 + 3x − 1)(x+1)3
g)(x2−1)2(x6−2x5+x4)
h)(x3−x2)(x6+x4−x2−1)
2. Podaj pierwiastki wielomianów i ich krotność
e)W(x)=(x−2)2(x2−4)(x+2)
f)W(x)=%x2(6x2−2x)(1−3x)4
3.Podaj przykład wielomianu stopnia 4, który ma:
c) 4 pierwiastki
d) 3 pierwiastki i wszystkie są jednokrotne
e) 3 pierwiastki, w tym jeden dwukrotny
17 wrz 12:32
req: 1 f). [x
3(3x−1)+1(3x−1)](x+1)
3=(x
3+1)(3x−1)(x+1)
3
x
3+1=0
x
3=−1
x=−1
3x−1=0
x+1=0
x=−1
| | 1 | |
czyli krotność pierwiastka "−1= jest 4 a pierwiastka " |
| " jest 1 |
| | 3 | |
i podpowiedź to trzeciego , rozpisz sobie czynniki np do przykładu a). (x−1)(x+1)(x−2)(x+2) i
wymnóż to.
17 wrz 12:45