...
patka: Trapez równoramienny ma podstawy długości 6 dm i 10 dm, a jego obwód jest równy 32 dm. Oblicz
miary kątów tego trapezu.
17 wrz 12:29
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek, policz ile wynosi ramie a potem z trygonometrii policzysz kat ostry
17 wrz 12:34
dero2005:

2c + 10 +6 = 32
2c = 32 − 10 − 6
2c = 16
c = 8
2x + 6 = 10
2x = 10 − 6 = 4
x = 2
α = arc cos 0,25
α = 75
o31'20,95''
suma miar kątów wewnętrznych w czworokącie równa jest 360
o
2α + 2β = 360
o
2β = 360
o − 2α = 360
o − 2*75
o31'20,95'' = 208
o57'18,1''
β = policz sam(a)
17 wrz 13:54