.
Asia: dane są zbiory A= (1,5), B= <4,7>, C = <5,7) . Wyznacz zbiór D, jezeli
a) D= A ∪B ∩ C
i tak, wyznaczylam
A ∪ B = (1,7>
B ∩ C = <4,5) ∪{7}
w takim razie jak mam wyznaczyć to D, bo nie rozumiem do końca..
17 wrz 12:24
gość: Chyba nie potrzebnie wyznaczyłaś B∩C. Najpierw wyznaczamy A∪B a później część wspólną ze
zbiorem C
17 wrz 12:29
gość: A∪B=(1;7>
A∪B∩C=<5;7)
17 wrz 12:31
sushi_ gg6397228:
nawet B n C jest źle wyznaczony
17 wrz 12:33
Asia: dlaczego niby B ∩ C jest źle wyznaczony? ja nie widze błedu.
17 wrz 12:36
sushi_ gg6397228:
B−−> masz liczby od 4 do 7
C−−> masz liczby od 5 do 7
to czesc wspolna to sa liczby od 5 do 7 + odpowiednie nawiasy na koncach
a u Ciebie jest B\C
17 wrz 12:41
Asia: racja

dziękuję za pomoc.
17 wrz 12:42