Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym 60 stopni. Wysokość graniastosłupa jest równa dłu
Proszę o pomoc: Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym 60 stopni. Wysokość graniastosłupa jest
równa dłuższej przekątnej jego podstawy. Oblicz długość krawędzi podstawy, jeżeli jego
objętość wynosi 12.
7 mar 19:35
Mariusz: rozwiązuję
7 mar 19:52
Mariusz: w tym zadanie choć wygląda dziwnie to mamy tytaj bardzo prosty przypadek, otóż krótsza
przekątna dzieli romb na dwa trójkąty równoboczne
a istnieją dwa wzory na pole rombu
jeden P=1/2 *e*f e i f to przekątne
drugi P= a2*sinα a- bok
skoro e=a a f jest równe wysokości graniastosłupa to ( ja oznaczam f jako H)
1/2*H*a = a2* sinα
czyli po uproszczeniu wychodzi że H=a*√3
objętość jest równa H*1/2*H*a podstawa razy wysokośc
czyli 12= 1/2*3*a3
8=a3 czyli a =2
7 mar 20:01
Mariusz: w tym zadanie choć wygląda dziwnie to mamy tytaj bardzo prosty przypadek, otóż krótsza
przekątna dzieli romb na dwa trójkąty równoboczne
a istnieją dwa wzory na pole rombu
jeden P=1/2 *e*f e i f to przekątne
drugi P= a2*sinα a- bok
skoro e=a a f jest równe wysokości graniastosłupa to ( ja oznaczam f jako H)
1/2*H*a = a2* sinα
czyli po uproszczeniu wychodzi że H=a*√3
objętość jest równa H*1/2*H*a podstawa razy wysokośc
czyli 12= 1/2*3*a3
8=a3 czyli a =2
7 mar 20:01
Proszę o pomoc: Dziękuję bardzo.
7 mar 20:21