Bu.: Wyznacz miarę kąta ostrego trapezu równoramiennego, w którym przekątna ma długość 4√3 ,
a podstawy trapezu mają długość 4 i 8.
Proszę o pomoc.
12 kwi 12:19
DonTeo: sporządzamy rysunek pomocniczy trapezu ABCD, gdzie DC= 4 AB=8 AD=BC=8 przekątna
AC=4√3 rysujemy wysokość trapezu z wierzchołka C a na dole nazywamy sobie punkt jak
chcemy np. E => wysokość= CE. punkt E dzieli nam podstawę AB=8 na AE=6 i EB=2
z Δ AEC liczymy naszą wysokość(CE)-z pitagorasa i wychodzi nam CE=2√3
z Δ CEB liczymy tgα (kąt α=kąt EBC) 2√3/2=√3 => tgα=√3 => α=45
12 kwi 16:31
DonTeo : a i jeżeli są jakieś błędy piszcie: jogger22@wp.pl
12 kwi 18:17