.
Magda: jak można ustalić, która z liczb jest większa ( nie używając kalkulatora) :
1) 2,5 czy
√6
| | 32 | | 27 | |
2) 5√ − |
| czy 3√ − |
|
|
| | 243 | | 125 | |
nie mam pomyśły jak to zrobić bez użycia kalkulatora..
17 wrz 11:40
pijeherbate: 2,5= 5/2= √(5/2)2 = √25/4
więc: 25/4 jest większe od 6
17 wrz 11:55
Magda: a przykład 2?
17 wrz 12:17
ICSP: (−2)
5 = −32
3
5 = 243
(−3)
3 = −27
5
3 = 125
Teraz ustal.
17 wrz 12:19
pijeherbate: 5√−32/243 = 5√(−2/3)5)= −2/3
natomiast 3√−27/125= 3√(−3/5)3= −3/5
więc −2/3 jest mniejsze od −3/5
17 wrz 12:22
Magda: a gdybym kombinowala i sprobowala wyliczyc ten pierwiastek, metodą prób i błedow, typu 2 x2 x 2
x 2 x2 i wyszedłby mi licznik itd, to uznaliby mi to czy nie? czy byłoby to równowazne z
uzywaniem kalkulatora poniekąd ?
17 wrz 12:27
pijeherbate: nie uznaliby
17 wrz 12:33
Trivial: czemu nie?
17 wrz 12:36
Trivial:
Ja proponuję inny sposób:
a) 2.5 czy √6?
a = 2.5, a2 = 6.25
b = √6, b2 = 6.
a2 > b2 ⇒ a > b (bo a,b>0)
17 wrz 12:41
pijeherbate: nie będzie można użyć tego wzoru w 2 przypadku, chociaż jest poprawny. ponieważ wykładniki
pierwiastków są od siebie różne
17 wrz 12:50
Trivial: Można. Można podnieść do 'wspólnego mianownika' wykładników.
17 wrz 12:52
Trivial: Ale jest pracochłonny w b).
17 wrz 12:53
Gustlik: w b można tak:
I teraz porównujesz:
Mnożysz na krzyż, pozostawiając liczniki tych ułamków PO TYCH SAMYCH STRONACH

!
−2*5 i −3*3
−10 i −9
| | 2 | | 3 | | 32 | | 27 | |
−10<−9, czyli − |
| <− |
| , stąd 5√− |
| <3√− |
| |
| | 3 | | 5 | | 243 | | 125 | |
17 wrz 13:10