pomóżcie jestem ebe z matmy
Marysia: Liczba (1+√2) do potęgi 3 jest równa
a)2√2 +1
b)5√2+3
c)5√2+7
d)8√2+1
17 wrz 11:34
rupert: odp.c 5√2+7
17 wrz 11:39
Marysia: A jak to obilczyłeś/aś
17 wrz 11:40
Vizer: Wzory skróconego "myślenia"

(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
17 wrz 11:41
magda: a dokładniej bo ja nie rozumiem tego
17 wrz 11:55
rupert:
a=1
b=√2
Podstawiasz i liczysz. Dla ułatwienia dodam, że √23 to 2√2
17 wrz 12:01
misia: obliczyłam ale mi nie wychodzi ten wynik

może ja źle liczę
17 wrz 12:12
misia: chyba też tępa z matmy jestem
17 wrz 12:12
marysia: niech mi to ktoś wyliczy bo mi inny wynik wychodzi jakiś dziwny a nie ten co powinien
17 wrz 12:21
rupert: (1+√2)3=13+3*12*√2+3*1*√22+√23=1+3√2+6+2√2=7+5√2
17 wrz 12:26
marysia: dziękuję już wiem gdzie błąd zrobiłam
17 wrz 12:36