liczby
Marta: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego liczba √48 nie jest liczbą wymierną?
17 wrz 11:25
gwiazda: Wiesz co to liczba wymierna ?
17 wrz 11:25
Eta:
√48=√16*3= 4√3 −−− niewymierna
√36= 6 −−− wymierna
17 wrz 11:28
gwiazda: Eta ale lepiej było wytłumaczyć , że wymierna to taka w postaci ułamka da się zapisać
17 wrz 11:29
Marta: ja rozumiem, że wymierna liczba to taka, którą da się zapisać w postaci ułamka, ale gdyby się
uprzeć, wyznaczyć ile dokładnie wynosi liczba √3 to chyba dałoby się to zapisać w postaci
ułamka całą liczbe, czyż nie?
17 wrz 11:34
gwiazda: Nie da się
17 wrz 11:38
Vizer: Nie ma takiej opcji, bo o ile w liczbach wymiernych można zapisać postać dziesiętną jako
okresową nieskończoną, więc możemy ją zapisać w postaci ułamka, o tyle liczba niewymierna jest
w postaci nieokresowej nieskończonej co nie da się zapisać w postaci ułamka
17 wrz 11:39
Magda: kurcze, ale nie rozumiem dlaczego.. wyznaczyłam z kalkulatorem ile wynosi
√3 = 1,732050807 ,
więc przekształciłam to na ułamek i licznik pomnozylam przez 4 i wyszło
| | 6928203228 | |
|
| więc może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego niby to nie jest liczba |
| | 1000000000 | |
wymierna, skoro da się zapisac w postaci ulamka?
17 wrz 11:44
rupert: na pewno? √3 to
1.73205080756887729352744634150587236694280525381038062805580697945193301690
8800037081146186757248575675626141415406703029969945094998952478811655512094
3736485280932319023055820679748201010846749232650153123432669033228866506722
5466892183797122704713166036786158801904998653737985938946765034750657605075
6618348129606100947602187190325083145829523959832997789824508288714463832917
3472241639845878553976679580638183536661108431737808943783161020883055249016
7002352071114428869599095636579708716849807289949329648428302078640860398873
8697537582317317831395992983007838702877053913369563312103707264019249106768
2311992883756411414220167427521023729942708310598984594759876642888977961478
3795839022885485290357603385280806438197234466105968972287286526415382266469
8420021195484155278441181286534507035191650016689294415480846071277143999762
9268346295774383618951101271486387469765459824517885509753790138806649619119
6222295711055524292372319219773826256163146884203285371668293864961191704973
8836395495938145757671853373633125910899655424624834787197605235997769192323
5702203053028403859154149710724295592067062025095201759631858727663599752836
6343108015066585371064732853862592226058222051040368027029750479872807946165
8100417052681940019095733462175943893670249320422691034369812463720111185261
0842689102997203112021000635071763745824052038475551972799337976149061078949
8554422332600401885130363156114488684728158928816324518726506664538487759916
2576642872111240842068016763517100102943180715515190961642460907039408129216
9035174929613640041396704310412536323270309225773279602923765977455370954691
1574214042423078199232761740190642451245487751686269610533369421621360539460
4245654140128533007813633449856736406703977342229811961042925534501601405940
4795471545345484072717376562623665491666402330060132657440701078368584684523
13160467754480500402240639911970...
17 wrz 11:49
Magda: noo dobra to się poddałam

myślałam, że
√3 wynosi tylko tyle ile w kalkulatorze mi się
wyświetliło. Zwracam honor
17 wrz 11:58