różniczka
ILona: Sprawdzić czy funkcja f(x,y)=ln (x2+y4+1) spełnia równanie różniczkowe
σ2fσxσy − σ2fσyσx = C
17 wrz 09:47
sushi_ gg6397228:
liczysz dwa razy pochodna raz po "x" potem po "y" a drugim razem najpierw po "y" a potem po "x"
17 wrz 12:39
Trivial:
Z twierdzenia Schwarza wiemy, że:
| | ∂2f | | ∂2f | |
jeżeli f∊C2(D), to: |
| = |
| . |
| | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
| | ∂2f | | ∂2f | |
Czyli... |
| − |
| = 0. |
| | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
0 = C ← OK jeśli C=0.
17 wrz 13:10
ILona: nie rozumiem?
17 wrz 13:27
ILona: jak policzyć pochodną ?
bo nie idzie mi liczenie pochodnych?
17 wrz 13:32
ILona: | | 1 | |
bo pochodna z (lnx)' = |
| |
| | x | |
17 wrz 13:33
ILona: a nie wiem co potem dalej
| | 1 | |
bo wtedy będzie że |
| |
| | x2+y4+1 | |
17 wrz 13:34
Trivial: Nie trzeba liczyć pochodnej, gdyż ln(x2+y4+1) ∊ C∞(R) ← mamy nawet więcej niż trzeba.
17 wrz 13:35
ILona: czyli jak to rozwiązać żeby sprawdzić?
żebym coś miała ?
17 wrz 13:46
Trivial: Napisać komentarz.
17 wrz 13:46
ILona: ok
17 wrz 13:50