obliczyć zespolone wartości pierwiastka
ILona: obliczyć zespolone wartości pierwiastka
√−8+6j
17 wrz 09:42
Trivial:
z = a+bi
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a+ sgn(b)√|z|−a i) |
| | √2 | |
17 wrz 10:48
hwdtel x3:
√−8+6j =
√r(cos
12α +jsin
12α)
r=10, cosα=−
45, sinα=
35
| ⎧ | 2sin[(0,5)α]cos[(0,5)α)]=35 | |
| ⎩ | 1−2sin2[(0,5)α]=−45 |
|
Czyli
√−8+6j = ±(1 + 3j)
17 wrz 11:17
ILona: dzięki
17 wrz 12:41
Trivial:
wzorem szybciej.
z = −8 + 6i
|z| =
√64 + 36 = 10.
| | 1 | |
√z = ± |
| (√10−8 + √10+8 i) |
| | √2 | |
17 wrz 12:43
Trivial: Wcisnęło mi się wyślij.
dalej:
| | 1 | |
√z = ± |
| (√2 + 3√2i) = ±(1+3i). |
| | √2 | |
17 wrz 12:44
ILona: ok już rozumiem jak to zrobione dziękuje
17 wrz 13:20