obliczyć granice
ILona: lim x2e−2x
x→+∞
17 wrz 09:40
gwiazda: Do mianownika daj e i potem de'hospital
17 wrz 09:43
ILona: nie rozumiem
17 wrz 13:21
Gustlik: | | x2 | | 2x | | x | |
limx→+∞ |
| =(H)=limx→+∞ |
| = |
| =(H)=
|
| | e2x | | 2e2x | | e2x | |
T. de Hospitala polega na tym, że liczysz pochodną licznika i mianownika i z tego liczysz
granicę. Tu potrzeba było je zastosować dwa razy.
17 wrz 14:03
ILona: aha a jest czasem że więcej razy trzeba to stosować
17 wrz 14:07
17 wrz 14:10
Vizer: Ja jeszcze nie za bardzo granice ogarniam, ale można chyba wywnioskować z powyższych
odpowiedzi, że stosujemy to tyle razy by pozbyć się nieoznaczoności.
17 wrz 14:10
gwiazda: | | ∞ | | 0 | |
Tak , by nie mieć |
| lub |
| a jak jest ∞* ∞ to należy zamieniać |
| | ∞ | | 0 | |
17 wrz 14:15
Gustlik: Tak samo − de' Hospitalem
17 wrz 16:33