Oblicz objętość ostrosłupa. Proszę o pomoc.
don_juan:

Oto zadanie: Wiedząc, że pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równe "s" a kąt pomiędzy wysokościami ścian bocznych równy jest 2α oblicz V tego ostrosłupa.
dero2005:
oznaczenia:
a − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
H − wysokość ostrosłupa
P − pole pow bocznej
2α − kąt wierzchołkowy pomiędzy ścianami
z Pitagorasa
1) h
2 = (
a2)
2 + H
2
z wzoru na pole powi bocznej
z trygonometrii
podstawiamy do 1)
| | p | | a | | a | |
( |
| )2 = ( |
| )2 + ( |
| )2
|
| | 2a | | 2 | | 2tgα | |
po przekształceniach
a =
√a2 wstawiamy do 3) na H
V =
13a
2H
oczywiście trzeba nad tym posiedzieć i poupraszczać wzory żeby ładniej wyglądały