wyrażenia wymierne
Anika: określ dziedzinę funkcji:
f(x)=
10√1{x}−u{x+1
x−2}
Proszę o dokładne obliczenia ponieważ wynik mi nie chce wyjść prawidłowy
16 wrz 22:57
16 wrz 23:00
Vizer: Zapisz to porządnie, bo nie idzie tego odczytać, spróbuj przy użyciu dużego "u".
16 wrz 23:00
onaa: ty to Mateusz jstes chamski
16 wrz 23:02
Mateusz: Czyzby znowu jakis gnojek który dostał za mało zadań na weekend i postanowił zaśmiecac tu
forum wcle mnie to nie dziwi.
16 wrz 23:04
skarb: jeszcze maja pretensje ze im pomagasz dzieki mati
16 wrz 23:08
16 wrz 23:11
Vizer: Cały mianownik pod pierwiastkiem?
16 wrz 23:14
ICSP: mianownik to :
√1x − x+1x−2 ?
16 wrz 23:14
Anika: tak
16 wrz 23:15
Anna: Należy rozwiązać układ warunków:
1. x≠0
2. x−2≠0 ⇒ x ≠2
16 wrz 23:15
Anika: to wiem, i rozwiązałam ale wynik nie zgadza mi się z tym z odpowiedzi i nie wiem, w którym
miejscu popełniłam błąd
16 wrz 23:17
Anna:

−(x
2+2)x(x−2) > 0
I I
x=0 x=2
Odp. D = (0,2)
I
16 wrz 23:27
Anika: bardzo Ci dziękuję
16 wrz 23:30
Vizer:

−x(x
2+2)(x−2)>0
x(x
2+2)(x−2)<0
x∊(0,2) ⋀ x≠2
x∊(0,2)
16 wrz 23:30
Anika: tylko dlaczego nie bierzemy pod uwagę nawiasu (x2+2)?
16 wrz 23:33
Vizer: Bo on nie może być mniejszy 0
16 wrz 23:33
Anna: Równanie x2+2=0 nie ma rozwiązań, jest sprzeczne.
16 wrz 23:36
Anika: no to już wszystko wiem. Jeszcze raz dziękuję.
16 wrz 23:36
Anna:
16 wrz 23:36