Przekształcenia funkcji
proxlord: Mam problem z przeksztalceniem funkcji symetrycznie przez oś OY a mianowicie:
1) mam y=x−4 to symetria OY bedzie y=−x−4

2) mam y=(x +5)
2−2 to sym OY bedzie y=(−x+5)
2−2 czy y=(−x−5)
2−2
16 wrz 22:50
Vizer: Sam "x" ma być przeciwny.
16 wrz 22:54
proxlord: czyli :
1) jest dobrze
2) y=(−x+5)
2−2
Tak
16 wrz 22:56
Vizer: tak
16 wrz 22:59
Eta:

odp: y= (−x+5)
2−2 bo ( −5+5)
2−2= −2
bo dla y=(−x−5)
2−2 masz ( −5−5)
2−2= 100 −2 ≠ −2
16 wrz 23:00
proxlord: Dzięki
16 wrz 23:05