ciagi
skarb: którym wyrazem ciagu an= n+15/n jest liczba1,6
16 wrz 22:39
Mateusz: Rozwiąż równanie an=1,6 pamiętając o dziedzinie n∊N+
16 wrz 22:42
skarb: ale ja jestem z tego ciemny wiec prosze o rozwiazanie z góry dziekuje
16 wrz 22:43
16 wrz 22:44
Eta:
Echhh..........
n+15= 1,6n
1,6n −n= 15
0,6n=15
n= ..... dzielić to już chyba umiesz?
16 wrz 22:46
Mateusz: No dawaj masz cały weekend skoro masz juz ciągi na matematyce to znaczy ze funkcja wymierna
juz chyba była i rownania wymierne tez

pamiętasz jak sie rozwiązuje takie rownania

tu masz
dodatkowe ograniczenie n∊N
+ ale na razie mozesz o tym zapomniec dopoki nie rozwiązesz
rownania
16 wrz 22:47
Mateusz: Znaczy dopóki
Eta ci prawie nie rozwiązała

no to chłopie masz juz prawie wszystko na
tacy
16 wrz 22:48
skarb: ale własnie mam z tym problem to chyba jedyny dział którego nie rozumiem. mam duze zaleglosci
bo nie chodzilłem do szkoły ze wzglegów zdrowotnych
16 wrz 22:50
Eta:
16 wrz 22:51
Eta:
wyliczyłeś już n= .... czy jeszcze nie ?
16 wrz 22:51
Vizer: To może zaznajom się ze stroną:
i12
16 wrz 22:52
ZKS:
| | 5 | |
To może tak pomnóż obustronnie przez |
| . |
| | 3 | |
16 wrz 22:53
skarb: tak policzyłem z góry dziekuje
16 wrz 22:56
skarb: i to juz koniec tak
16 wrz 22:58
onaa: mateusz jestes chamski chlopak ma problemy ze zdrowiem a ty chamsko piszesz nie kazdy umie
matematyke jak ty.....
16 wrz 23:03
Eta:
n= 25
to wyraz a25 =1,6
16 wrz 23:04
skarb: dziękuje Eta
16 wrz 23:06