Prawdopodobienstwo, loterie
DEWO: Sa 2 loterie.
Na jednej wygrywa 5 osób na 100, na drugiej wygrywa 10 osob na 200.
Jakie jest prawdopodobienstwo wygranej jeżeli przyjmiemy ze kazda osoba kupuje po 2 losy.
16 wrz 22:32
Vizer: Tu chyba będzie trzeba zastosować prawdopodobieństwo warunkowe.
16 wrz 22:36
DEWO: Musze przyznac ze jestem totalnym zerem w kwestii probabilistyki, przejrzałem temat, ale nijak
nie mam pomysłu jak to popodstawiac i gdzie te 2 losy hmm...
16 wrz 23:14
Vizer: A masz do tego zadania rozwiązanie?
16 wrz 23:23
DEWO: gdybym mial to bym tutaj nie zawitał
16 wrz 23:31
Vizer: Noo tak

Też nie jestem dobry z prawdopodobieństwa, choć mam pewną koncepcję. Jednak wolę,
żeby ktoś inny zrobił to zadanie

Mam nadzieję, że
Eta pomoże

16 wrz 23:33
DEWO: Dzisiaj byla poprawka, jutro mozna bedzie to jeszcze "naprawić" i od tego zalezy wrunek or not
16 wrz 23:37
Eta:
w −−−wygrana
p −−− przegrana
P(wI)=P(wII)= 0,05, P(pI)= P(PII)=0,95
W={ (wI, wII). (pI. wII),(wI,pII)}
P(w)= 0,05*0,05+0,95*0,05+ 0,05*0,95=......
17 wrz 00:07
DEWO: Wielkie dzieki Eta za pomoc.
P(wI)=P(wII)= 0,05 − oznacza 0.05 szanse wygranej gdzie wI oraz wII oznaczaja loterie 1 i 2?
Przyznam sie ze nadal sie gubię
17 wrz 00:37
DEWO: i pytanie gdyz zadanie wg. mnie nie jest do konca sprecyzowane.
Kazdy kupuje po 2 losy. kwestia czy po 2 na loterie czy 2 w czym po 1 na loterie.
Niestety zadanie było wymyślane na biegu przez wykładowce i na początku nie zwróciłem na to
uwagi.
17 wrz 00:38