tw
Ola: 1) Zapisz rozwiązania nierówności w postaci przedziału lub sumy przedziałów:
a. |x| ≤ 6
b. |x| > 3,5
2) Udowodnij twierdzenie: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych jest liczbą
podzielną przez 4.
Ktoś ma pomysł?
7 mar 18:42
Bogdan:
Rozwiązuję
7 mar 19:37
Bogdan:
1.
a) |x| ≤ 6
-6 ≤ x ≤ 6 czyli x € <-6, 6>
b) |x| > 3,5
x < -3,5 lub x > 3,5 czyli x € (-∞; -3,5) U (3,5; +∞)
2. 2k to liczba parzysta dla k € C
2k + 2 to następna liczba parzysta.
(2k)2 + (2k + 2)2 = 4k2 + 4k2 + 8k + 4 = 8k2 + 8k + 4 = 4 * (2k2 + 2k + 1)
Widać, że w ostatnim iloczynie jeden z czynników jest równy 4, więc ten iloczyn,
a co za tym idzie, suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych dzieli się
przez 4, co należało wykazać.
7 mar 19:47
Ola: Dzięki wielkie

7 mar 21:50