wielomian
onaaa: Czy może mi ktoś napisać jak rozłożyć te wielomiany stosując wzory skroconego mnożenia
a) (x+2)2−9
b)x4−16
Proszę pomóżcie
16 wrz 22:06
Eta:
zastosuj wzór
a2−b2= (a−b)(a+b)
16 wrz 22:07
ICSP: ja drugi ja drugi
16 wrz 22:07
Eta:
ok

............ dawaj
16 wrz 22:08
Vizer: Chyba już wiem jak to będzie wyglądało w wykonaniu
ICSP
16 wrz 22:09
Eta:
Coś za długo pisze
16 wrz 22:11
onaaa: czyli x4−16= (x2−4)(x2+4)
?
16 wrz 22:12
Eta:
jeszcze x2−4=.....
16 wrz 22:12
Vizer: x
2−4 też można rozłożyć, a x
2+4 zaraz Ci
ICSP bonusowo rozłoży
16 wrz 22:13
Eta:
1/ a= x+2 . b=3
(x+2)2−32=..........
16 wrz 22:13
ICSP: x
4 − 16 = 0
x
4 = 16
(x
2)
2 = 16
(x
2+y)
2 = 16 + a
a = (x
2 + y)
2−(x
2)
2 = y(2x
2 + y) = 2x
2y + y
2
(x
2+y)
2 = 16 + 2x
2y + y
2
(x
2 + y)
2 = 2x
2y + 16 + y
2
2x
2y + 16 + y
2
Δ = −4(16+y
2)(2y)
Δ = 0 ⇔ (16+y
2)(2y) = 0 ⇔ 2y = 0 y
2 + 16 = 0 ⇔ y = 0 −
(x
2)
2 = 16
(x
2)
2 − 4
2 = 0
(x
2−4)(x
2+4) = 0
(x−2)(x+2)(x
2+4) = 0
No i rozłożone
Teraz na poważnie
x
4 − 16 = (x
2)
2 − 4
2 = (x
2−4)(x
2+4) = (x−2)(x+2)(x
2+4)
16 wrz 22:14
onaaa: (x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)(x−2)(x+2)
16 wrz 22:14
ZKS:
onaaa coś za dużo sobie rozłożyłaś.
16 wrz 22:16
Eta:
nieee a2+b2≠ (a−b)(a+b), tylko a2−b2=(a−b)(a+b)
16 wrz 22:16
Vizer: O nazwę tą powyższą metodę: Rozkład na czynniki wg ICSP(wyprowadzenie na profilach z matematyką
przeszerzoną)
16 wrz 22:17
ICSP: zapomniałem o rozłożeniu x
2 + 1 ...
x
2 + 1 = x
2 − (i
2) = (x)
2 − (i)
2 = (x−i)(x+i)
można też ze wzoru Movier'a
mamy liczbę − 1
szukamy pierwiastków z −1
√−1
wypisujemy co wiemy:
|z| = 1
n = 2
q = π
| | q + 2kπ | | q + 2kπ | | π | | π | |
z1 = √|z|(cos |
| + isin |
| ) = √1(cos |
| + isin |
| ) = i |
| | n | | n | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z2 = √1(cos (− |
| ) + isin (− |
| )) = −i |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 22:18
ZKS:
x
2 + 4 = x
2 − i
24 = (x − 2i)(x + 2i)
16 wrz 22:18
Vizer: No właśnie na to rozwiązanie czekałem
16 wrz 22:18
onaaa: a wiecie jak zrobić podpunkt a?
16 wrz 22:25
ZKS:
Eta Ci napisała o 22 : 13.
16 wrz 22:26
ICSP: podpunkt a jest zbyt nudny...
9 = 32
i podstawiasz do wzoru.
16 wrz 22:27
Eta:
a) ( x+2−3)(x+2+3)=........
16 wrz 22:32
onaaa: dziękuje za pomoc, wreszcie to zrozumiałam
16 wrz 22:37
Eta: to rozłóż:
( 3x−4)2 − 4x2=...
16 wrz 22:39