wielomiany
ona16: Rozłóż wielomiany na czynniki, korzystając z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej:
a) x2−4x+3
b)x2−6x+5
c)9x2−30x+25
d)6x2+7x−3
e)x4+x2−20
f)x4−10x2+9
16 wrz 20:48
sushi_ gg6397228:
liczysz wszedzie Δ,x1, x2
ei f) x2=t podstawienie
16 wrz 20:49
Eta:
można tak:
a) x2−x−3x+3= x(x−1) −3(x−1)= (x−1)(x−3)
b) podobnie
c) ze wzoru a2−2ab+b2=(a−b)2
9x2−30x+25=(3x−5)2
f) można tak:
x4−x2−9x2+9= x2( x2−1) −9(x2−1)= (x2−1)(x2−9) =( x−1)(x+1)(x−3)(x+3)
17 wrz 00:23
Gustlik: Łatwiej przez Δ, niż przez grupowanie, bo nie każdy widzi, jak rozbijać liczby, żeby dopasować
współczynniki, a z Δ zawsze wyjdzie, o ile Δ nie jest ujemna.
17 wrz 10:24