procenty
aaaa: Cena lodówki, w którą wliczono 7% VAT wynosi 1979,5zł. Jaka będzie cena tej lodówki po zmianie
podatku VAT na 22%.
Moje rozwiązanie, proszę o sprawdzenie:
7%/1979.5=22%/x
22*1979,5=7x / :7
x=6221,29
Proszę o wytłumaczenie tego zadania:
Po dwóch kolejnych obniżkach cen, za pierwszym razem o 10% i za drugim o 20% płaszcz kosztuje
360 zł. Ile kosztował płaszcz przed obniżkami?
16 wrz 20:35
aaaa: czy to pierwsze zadanie zrobić tak?:
7% z tej ceny = 138,57zl czyli od ceny odjac podatek lodowka kosztuje 1840,92zl
i z tego obliczyc 22 % i dodac do kosztu lodowki?
16 wrz 20:37
sushi_ gg6397228:
1,07x= 1979,5
x=...
a potem 1,22 * x=...
16 wrz 20:37
aaaa: dlaczego 1.07? napisz cale zadanie bo nie rouzmiem
16 wrz 20:41
sushi_ gg6397228:
to weź sobie 100zł i policz vat7, a potem sie cofnij do tyłu po swojemu i policz 23 po swojemu,
a potem policz po mojemu
16 wrz 20:45
aaaa: przeciez 7% z 100 to 7...
16 wrz 20:46
sushi_ gg6397228:
a teraz policz po swojemu 7% z 107=...
16 wrz 20:47
aaaa: 7,49.... nie laczy sie to z niczym
16 wrz 20:50
sushi_ gg6397228:
to znaczy ze do bani jest Twoj wzor podany o 20.35 bo jak od 107 odejmiesz 7,49 to nie
dostaniesz 100
wiec liczymy to co zapisalem o 20.37
16 wrz 20:55
aaaa: ale jak mam to liczyc jak nie wiem skad sie tobie wzielo 1,07
16 wrz 20:57
sushi_ gg6397228:
zapisz 1.07 w postaci procentu i WŁĄCZ MYSLENIE, TO NIE BOLI
16 wrz 20:58
aaaa: 107/100, rozumiem to ale dlaczego akurat 107, dodales do 100% 7.. ale nie wiem dlaczego tak sie
robi
16 wrz 21:00
sushi_ gg6397228:
1.07=107%= 100% + PODATEK/VAT (7%) I po myśleniu
16 wrz 21:01
sushi_ gg6397228:
a najpierw zacznij od przeczytania OŚMIU POCZĄTKOWYCH WYRAZÓW SWOJEGO ZADANIA
16 wrz 21:02
Eta:
x −−−cena z podatkiem VAT 22%
| | 122%*1979,5 | |
krótko: x= |
| =........ |
| | 107% | |
16 wrz 21:20
Gustlik: Ja się postaram wytłumaczyć:
Cena netto = 100%
Cena z 7% VAT = cena netto + 7% ceny netto = 100% + 7% = 107% ceny netto
Cena z 22% VAT = cena netto + 22% ceny netto = 100% + 22% = 122% ceny netto
Dlatego można obliczyc proporcję:
107% − 1979,5 zł
122% − x zł.
Dalej jak u
Ety.
Po dwóch kolejnych obniżkach cen, za pierwszym razem o 10% i za drugim o 20% płaszcz kosztuje
360 zł. Ile kosztował płaszcz przed obniżkami?
100a zł − początkowa cena płaszcza (celowo daję liczbę 100a, a nie samo a, żeby sie łatwiej
liczylo i nie było ułamków)
I obniżka
100a zł − 100%
x zł − 90%
II obniżka
90a zł − 100%
x zł − 80%
72a=360 /:72
a=5
Zatem 100a=500 ← to jest cena początkowa płaszcza
17 wrz 01:40