Proszę o pomoc w zadaniu z geometrii :)
gut_job: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole poweirzchni bocznej wynosi "s" a kąt pomiędzy
wysokościami przeciwległych boków wynosi 2α. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Ja to zrobiłem tak:
1. wyliczyłem P
b=s => s=2*a*d, gdzie a−bok a d−wysokość ściany bocznej
| | H | | a*ctgα | |
2. potem wysokość ostrosłupa z ctgα= |
| => H= |
| |
| | a2 | | 2 | |
3. z twierdzenia pitagorasa wyliczyłem d, czyli wysokość ściany bocznej ostrosłupa i wyszło, że
| | √s*ctg2α+1 | |
4. podstawiłem to d do wzoru s=2ad i wyszło mi, że a= |
| bo uzależniłem |
| | ctg2α+1 | |
a od "s"
5. podstawiłem to wszystko do wzoru
| | 1 | | √s*ctg2α+1 | | | |
V= |
| *( |
| )2* |
| |
| | 3 | | ctg2α+1 | | 2 | |
W sumei jest uzależnione od "s" ale nie wiem czy to dobrze zrobiłem i ja kto wyliczyc

Proszę
o pomoc w rozwiazaniu tego zadania