Wzory skróconego mnożenia
hashiri: Jak to się rozpisuje wzorem:
(−x−2)
2= ?
Bo mi się mylą znaki i jakie tu jest a=?, a jakie b=?
16 wrz 17:27
ICSP: (−x−2)2 = [−(x+2)]2 = (−1)2 * (x+2)2 = (x+2)2
16 wrz 17:31
hashiri: a jak mialbys napisac jakie tu jest a i b ?
16 wrz 17:40
;):
(−x)2 + 2(−x)(−2) + (−2)2
16 wrz 17:56
Trivial:
Wzór (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 działa zawsze, nawet gdy a i b są ujemne.
(−x−2)2 = (−x)2 + 2*(−x)*(−2) + (−2)2 = x2 + 4x + 4.
Ale nikt tak nie robi. Robi się tak jak napisał ICSP.
16 wrz 17:57
hashiri: a jak to będzie przez ten wzór:
(a−b)
2 
a=−x, b=2 czy −2
16 wrz 22:27
hashiri: czy to jest dobrze zrobione :
(−x−2)
2=(−x)
2−2*(−x)*2+2
2 
czyli w tym wzorze a=(−x), a b=2
Dobrze mówię
16 wrz 22:35
hashiri: Please o odpowiedź

wiem, ze przynudzam taką łatwizną, ale zaraz dam coś trudniejszego
16 wrz 22:38
Trivial: Ale wzory na (a+b)2 i (a−b)2 to ukryty ten sam wzór. Sprawdź co się dzieje w pierwszym, gdy
podstawisz za b → −b
16 wrz 23:24
hashiri: Dzięki juz rozumiem
16 wrz 23:46